Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 16 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 16 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 16 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 16 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 16 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 16 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 22 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 22 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 22 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 22 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 22 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/amic.media/httpdocs/campanya_detall.php on line 22 Notícies
L’apunt de la Diputació de Barcelona
Mercè Conesa reclama per al país "un nou model energètic", al I Congrés Català de Pobresa Energètica
Foto: Pau Fabregat / Diputació de Barcelona

El món local i el tercer sector han escenificat aquest migdia un front comú en la lluita contra la pobresa energètica, en el marc del I Congrés Català de Pobresa Energètica, que té lloc, avui i demà, a la Fira de Sabadell. Després de constatar que estem davant d'una situació d'urgència social generalitzada a tot el país, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha expressat que «hem d'abordar com a país un nou model energètic», i que «hem d'abordar també la problemàtica de la pobresa d'una forma global, i capacitar les persones; el pagament de factures no és la solució» –ha dit Conesa.

La presidenta de la Diputació de Barcelona ha valorat la trobada del món local i les entitats «per plantar cara a la pobresa energètica» i ha remarcat que «des de la Diputació ja ens hem posat a caminar per lluitar contra una injustícia que pateix la nostra població».

En aquest sentit, ha explicat que la Diputació de Barcelona, amb la finalitat de donar suport als ajuntaments per engegar «accions preventives», té en marxa un programa d'auditories d'estalvi energètic, pel qual «intervindrem –ha dit– en 4.000 habitatges de 212 municipis en el període 2016-2018; amb un estalvi econòmic en subministraments de 301€ anuals de mitjana per llar, i una reducció d'emissions de CO2 de 630 tones anuals», que equival al consum anual de gairebé 200 llars.    

Els representants de les 7 institucions organitzadores del Congrés han fet pública, aquest migdia, una declaració institucional per mostrar la unió d'esforços per lluitar contra la pobresa energètica. Hi han participat, a més de Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona; Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona i presidenta d'AMB; Dolors Sabater, alcaldessa de Badalona; Marta Garcia, presidenta d'Ecoserveis, i Oriol Illa, president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

La declaració institucional denuncia que durant els últims 8 anys els indicadors socioeconòmics referents a les desigualtats i la qualitat de vida de la població han empitjorat a resultes de la crisi econòmica iniciada l'any 2008. En són un clar exemple la pobresa material severa, que ha passat d'un 2,3% el 2008 al 6,7% el 2015 (segons l'Idescat), o la taxa d'atur, que se situa en el 15,9% a Catalunya (segons l'EPA).

Segons dades de l'Idescat, el 2015 a Catalunya hi havia 645.000 persones que manifestaven tenir dificultats per mantenir l'habitatge a la temperatura adequada. Aquesta xifra representa un increment de 260.000 persones en tan sols dos anys. Segons dades europees (Eurosurveillance) l'Estat Espanyol és, des de fa uns anys, un dels estats que pateix una mortalitat addicional més alta a l'hivern de tota la Unió Europea.

Els ajuntaments i les entitats han constatat la necessitat de reforçar les actuacions que ataquin les causes de la pobresa energètica: la mala qualitat dels habitatges, l'atur i els baixos ingressos de les unitats de convivència, la disminució de les prestacions socials, el desconeixement de la població a l'hora de gestionar els seus subministraments i l'elevat preu de l'energia.

De fet, coneixedors de les necessitats del veïnat i de la manca de possibilitats de capgirar la seva situació de permanent dependència, els ajuntaments –com a administració més propera a la ciutadania– i les entitats del tercer sector han hagut d'iniciar la resposta a les necessitats immediates però també han hagut d'impulsar serveis de caràcter més preventiu. Alhora, constaten que estem davant d'una situació d'urgència social generalitzada a tot el país, que ha de trobar una resposta sòlida i adequada.

La declaració institucional presentada avui i signada pel món local i entitats socials reclama:

·         La màxima implicació de totes les administracions catalanes, les entitats i els col·lectius socials per actuar preventivament contra la pobresa energètica.

·         Que l'Estat Espanyol reguli la protecció dels consumidors vulnerables, tal com li exigeixen les directives europees 2009/72/CE i 2009/72/CE relatives al mercat intern de l'electricitat i el gas, respectivament.

·         Que no se suprimeixi normativa en favor de la lluita contra la pobresa energètica.

·         Que la Generalitat continuï desplegant els procediments pendents en la matèria, incloent mesures que agilitin els protocols d'actuació, establint convenis amb les companyies subministradores d'aplicació a tot el territori i assignant els recursos econòmics necessaris que estableix la normativa.

·         Que les empreses subministradores es comprometin a garantir l'accés als subministraments bàsics de tota la població i es coresponsabilitzin en la lluita contra la pobresa energètica, d'acord amb el que estableix la Llei 24/2015.

·         Que les institucions públiques dotin de recursos que facin possible una acció pública preventiva en l'àmbit de la pobresa energètica.

·         Que s'elabori un diagnòstic real de la situació que permeti acotar el perfil socioeconòmic de les persones afectades, millorar la qualitat de les dades primàries sobre pobresa energètica i identificar més detalladament les relacions de causa-efecte de la pobresa energètica, per tal d'avançar en el diagnòstic de casos de pobresa energètica per part dels agents que treballen directament amb els usuaris.

·         Que s'elabori una Estratègia Catalana de Pobresa Energètica que fixi uns objectius mínims a assolir i serveixi de guia per a gestionar la pobresa energètica a tots els nivells d'intervenció (regions, municipis, Tercer Sector) amb una base comuna.

·         Que s'ofereixin eines i mecanismes de suport tècnic i assessorament als agents socials que identifiquen i gestionen les situacions de pobresa energètica.

En el marc del I Congrés Català de Pobresa de Pobresa Energètica, des de l'àmbit local i el Tercer Sector es reafirma el compromís per donar suport al veïnat en situació de vulnerabilitat, destinant recursos propis, apoderant usuaris i impulsant iniciatives de suport mutu. Alhora, alerten que la pobresa energètica és una xacra social conseqüència del desenvolupament d'un model constructiu i energètic que només podrem eradicar si trobem solucions conjuntes.

Prop de 450 persones i 95 ponents nacionals, estatals i internacionals participen al I Congrés Català de Pobresa Energètica, que té lloc, avui i demà, a Fira Sabadell.

El I Congrés de Pobresa Energètica, organitzat pels ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'associació Ecoserveis i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, s'ha pensat com un espai de debat i reflexió entorn de la lluita contra la vulnerabilitat energètica i s'ha convocat amb l'objectiu d'oferir solucions a problemes concrets. Ofereix diverses activitats paral·leles, en què es tracten els reptes i dilemes que es presenten al voltant de la problemàtica de la lluita contra la pobresa energètica.

Notícies anteriors:
Els dijous de març més musicals del Palau Güell
La Diputació de Barcelona digitalitza 89 arxius municipals
L’oferta turística de la demarcació, a FITUR
La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona estrena nova versió del seu web
La Diputació signa crèdits amb onze ajuntaments per més de 9,6 milions d’euros
La Diputació de Barcelona fomenta els valors cívics al Festival de la Infància
La Diputació de Barcelona, a la 66a edició de la Nit de Santa Llúcia
Mercè Conesa anuncia una dotació màxima de quatre milions d’euros pels aiguats d’aquest 2016
L’atur va augmentar un 0,2% aquest novembre
El Ple de la Diputació aprova un pressupost de 937 milions per connectar amb les persones i els territoris
Mercè Conesa elogia l’esforç dels agricultors del Penedès en posar valor productiu el seu paisatge
La Diputació de Barcelona impulsa l’edició de teatre en Català
Un videojoc de realitat augmentada per potenciar l'esport i un localitzador de taxis a temps real, les dues aplicacions premiades per la Diputació de
Les UMIC visitaran més de cent municipis aquest mes de novembre
Mercè Conesa, a l'acte unitari per reclamar el traspàs de Rodalies
La Diputació de Barcelona coorganitza el I Congrés de Pobresa Energètica
La Xarxa Productes de la Terra, protagonista al Fòrum Gastronòmic